Judo Veszprémben

Kezdetek

1971. május 22-én Domonkos László repülős hadnagy, sporttiszt, judo edző ( a BHSE volt versenyzője ) a Honvéd Schönherz Zoltán Sportegyesület keretein belül megalapítja városunkban az első Judo Szakosztályt. A 70-es évek első felében Budapesten, Baján, Békéscsabán, Győrött, Kaposvárott, Zalaegerszegen megrendezett versenyeken a veszprémi judósok is képviseltették magukat. Megalakult a Megyei Cselgáncsszövetség, és megrendezésre került a Megyei Bajnokság. A judo minőségét jelzi, hogy megnyerték a felnőtt III. osztály országos csapatbajnokságot. Ebben az időben a Veszprémi Egyetemen indult fakultatív cselgáncsoktatás, épp az előbb említett versenyeken az egyetemisták is elindultak.

1978-ban Domonkos Lászlót elvezényelték Nyíregyházára majd Ceglédre, munkáját Károlyi Gábor folytatta, aki 1976-ban végzett alapfokú edzői minősítést. A szakosztály 1982-ben átkerült a VESZPRÉMI „FITT” sportegyesülethez. A 80-as évek első felében rendszeres nyári edzőtáborokonvettek részt a szakosztály versenyzői az akkoriban alakult zirci judo klub sportolóival. Így a 80-as évek közepére egy komoly versenyzői gárda érett össze, akik regionális versenyeken már számos dobogós helyezést értek el. E jó eredmények hatására az akkori elnök Juhász László közreműködésével a judósok saját tatamikat kaptak.

A 90-es években Károlyi Gábor edző és egykori tanítványa, Takács Attila vezetésével több korcsoportban folytak edzésmunkák. E korosztályos bontás meghozta a várt sikereket, a 90-es évek közepére több dobogós helyezést is el tudott hozni a cselgáncs szakosztály az országos bajnokságokról.

A 2000-es évek végére világossá vált, hogy a sikeresebb versenyzéshez a mindennapos edzéslehetőség, a nagyobb szőnyeg felület elengedhetetlen. Ennek megvalósításhoz a szervezeti felépítés is változtatásra szorult, ezért megalakult az új judo egyesület.

Veszprém Judo SE

A veszprémi FITT SE-ből kiválva 2007. november 24-én a két elhivatott edző és néhány azóta is lelkes szülő közreműködésével megalakult a Domonkos László Veszprém Szabadidő és Judo Sport Egyesült (röviden: VEJSE). A kiválás célja az volt, hogy egy szakosztályba tömörülve, koncentráltan tudjon a vezetői stáb foglalkozni a versenyzőinkkel, a klub működésével, a sportág népszerűsítésével. Alapításkor a sportegyesület céljait az alábbiakban fogalmaztuk meg:

• Rendszeres sportolás, versenyzés, testedzés, felüdülés biztosítása
• Nemzetközi sport-kapcsolatok kialakítása
• Sporttanfolyamok, edzőtáborok szervezése
• Előadások és rendezvények szervezése annak érdekében, hogy a résztvevők megismerjék az egészséget károsító szokások (dohányzás, alkohol, kábítószer) káros élettani, lelki kockázatait és következményeit
• Az emberek – gyermekek és fiatalok – testi és szellemi (mentális) egészségének védelme, javítása, a szabadidő hasznos, egészséges eltöltésével, a testmozgás népszerűsítésével, a természeti környezet megismertetésével, a civil közösségi szellem erősítésével, az egészséges életmód lehetőségeinek népszerűsítésével

Napjainkban

Edzőink Károlyi Gábor és Takács Attila országosan ismert szakemberek.

Károlyi Gábor 2010-ben megkapta Magyar Sportért Érdemérem bronz fokozatát, és a sportpályafutását elismerve Veszprém város különdíját.
Versenyzőink rendszeres résztvevői a megyei és regionális klubok rendezvényein, de a környező országok versenyeire is ellátogatnak, ahonnét számos eredménnyel térnek haza. Büszkék vagyunk országos bajnokainkra és helyezettjeinkre is.

Utánpótlás nevelésünk, képzésünk, és az új beiskolázottak aránya évről évre nő, miközben a lemorzsolódás csökken. További céljaink között szerepel a Judo-Suliprogram bevezetése, a sportág népszerűsítése az iskolákban. Japánban a judo-t testnevelési rendszerként ismerik, aminek a versenysport mellett kiváló nevelő hatása van. A versenysport szemlélettel párhuzamosan a tömegsport jelleget is szeretnénk terjeszteni, ezért céltudatosan, módszeresen haladunk azon „az úton, amely követi a dolgok folyását”.

Cikk1 2
Cikk11
Cikk2
Cikk3
Cikk4
Cikk5
Cikk6
Cikk7
Cikk8
Cikk9
Foto1
Foto2
Foto3
Foto4
Foto5
Foto6
Foto7
Foto8

Eseménynaptár

<<  <  Június 2024  >  >>
 H  K  Sz  Cs  P  Sz  V 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Támogatóink

amfora

lbknauf

mikrobusz

herend

Céginfo


Domonkos László Veszprémi Judo és Szabadidő Közhasznú Sportegyesület (VEJSE)

  • Cím
    8200 Veszprém Malomkő utca 5.
  • Tel
    +36(20) 20/243-5754

© 2021 Domonkos László Veszprémi Judo és Szabadidő Közhasznú Sportegyesület